"מה ששלי, שלך?" כל מה שרציתם לדעת על חלוקת רכוש בגירושין
חלוקת רכוש בגירושין מהווה, במרבית המקרים, סלע מחלוקת מרכזי בסכסוך בין בני זוג אשר החליטו "לפרק את החבילה". התהליך טומן בחובו אינספור קונפליקטים ולבטים – כיצד יחולק הרכוש? בגין אלו נכסים חלה הלכת השיתוף (או "חזקת השיתוף")? מה לגבי רכוש הרשום רק על שם אחד מבני הזוג? מה לגבי רכוש שנצבר טרם הנישואין? ועוד ועוד…
בקרב זוגות שבאו בברית הנישואין אחרי ה- 1.1.1974 חל חוק "יחסי ממון", המסדיר את היחסים הממוניים בין בני הזוג בהיבט של חלוקת רכוש בעת פקיעת הקשר הזוגי (פרידה במקרה של ידוע בציבור, גירושין או חלילה מוות של אחד מבני הזוג).
על פי החוק, עם פקיעת הנישואין, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל הנכסים (של כלל הנכסים הנתונים בידי שני בני הזוג), למעט נכסים שאינם חלק מכלל הנכסים העומדים לאיזון (נכסים שהיו לאחד מבני הזוג טרם הנישואין, מתנות וירושות בתקופת הנישואין, גימלה הניתנת לאחד מבני הזוג מביטוח לאומי, פיצוי המגיע על פי החוק בגין נזק גוף או מוות או נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם).
הסכם ממון:
החוק גם דן בסוגיה החשובה של הסכם ממון – חוזה בכתב בין בני הזוג, המסדיר, בין היתר, את העניינים הרכושיים והממוניים ביניהם. עריכת ההסכם טרום הנישואין (באמצעות עורך דין המתמחה בענייני משפחה ו/או נוטריון) מאפשרת חלוקת רכוש באופן הוגן, המבטיח ומייצג את האינטרסים של שני הצדדים.
עורך דין גירושין:
ראוי לציין כי הסוגיה בתחום חלוקת רכוש בגירושין נדונה במסגרת בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.
כאשר הנכסים רשומים על שם שני בני הזוג, קל יותר לבצע חלוקת רכוש ופירוק שיתוף. כיוון שכל נושא חלוקת הרכוש, בדרך כלל, שנוי במחלוקת בין בני הזוג ויש לו השלכות משמעותיות על העתיד הפיננסי – כלכלי של כל אחד מהם, עלולים להיווצר קונפליקטים הדורשים סיוע משפטי.
עורך דין גירושין וותיק, מקצועי ומוביל בתחומו יוכל לסייע בתביעות חלוקת רכוש ובמתן מענה לצרכים של הלקוח, בכל ההיבטים הנדרשים: חלוקת רכוש בגירושין (או במקרים בהם ידועים בציבור עוברים תהליך של פירוק החבילה) על פי החוק, חלוקת נכסים במקרים בהם יש עמימות לגבי המצב המשפטי או מקרים בהם אחד הצדדים מנסה למנוע זכויות המוכרות בחוק ועוד.
ישנם מקרים קיצוניים וחריגים, בהם המחלוקות הקשורות לחלוקת רכוש בגירושין מחייבות התערבות משפטית:
- כאשר שני בני הזוג (או אחד מהם) אינם מסכימים לגבי חלוקת הרכוש
- כאשר אחד מבני הזוג ניסה לעשות צעדים חריגים, כדוגמת – הברחת נכסים לחו"ל, ריקון חשבון משותף, יצירת חשבון פיקטיבי או חובת פיקטיביים וכו'
- כאשר עסק הנמצא בידי אחד מבני הזוג נמצא בתהליך של פשיטת רגל
- במקרים בהם לאחד מבני הזוג נכסים שהיו בחזקתו טרום הנישואין (ולא נחתם הסכם ממון, על פי חוק יחסי ממון).