חוק ברית הזוגיות – למה חשוב להכיר אותו?

חוק ברית הזוגיות, אשר אושר בכנסת ונכנס לתוקף ב- 22 בספטמבר 2010, מאפשר לשני בני זוג, המוגדרים כ"חסרי דת" (דהיינו אלו שאינם יכולים לבוא בברית הנישואים לפי דיני העדות הדתיות המוכרות – ההלכה היהודית, השריעה המוסלמית, המשפט של העדות הנוצריות והמשפט הדרוזי) לבוא בברית הזוגיות.

חשוב להבהיר כי רק כאשר שני בני הזוג מוגדרים כ"חסרי דת" (מוסד הרבנות בוחן ומוודא כי הם אכן אינם שייכים לשום דת מוכרת) זכאים להירשם לברית הזוגיות.

החוק, למעשה, נותן מענה לבני זוג, המשתייכים לקבוצת עולים חדשים, שאינם יהודים ומעוניינים למסד את הקשר ביניהם.

כיום, החוק  עדיין אינו נותן מענה לפסולי חיתון, לנישואי תערובת, לאלו החפצים בנישואים אזרחיים (בני זוג שאינם מעוניינים להינשא דרך הרבנות היהודית, על אף שמבחינה הלכתית הם רשאים לבוא בברית הנישואים) ולנישואים חד מיניים.

מתי משתמשים בפתרון של נישואים אזרחיים בחו"ל?

לא רק זוגות שאינם יכולים להתחתן בישראל בוחרים בנישואים אזרחיים בחו"ל. כאמור, ישנה קבוצה בלתי מבוטלת של זוגות הבוחרים להינשא בנישואים אזרחיים, ללא טקס דתי, מטעמי אידיאולוגיה אישית.
יחד עם זאת, כיוון שלבית הדין הרבני סמכות בלעדית לפסוק בעניין הגירושין, הם ייאלצו לעבור דרכו אם וכאשר יחליטו לפרק את החבילה.
ראוי לציין כי זכויותיהם וחובותיהם של זוגות המתחתנים בחתונה אזרחית בחו"ל כמעט זהים לאלו המתחתנים דרך הרבנות, פרט לנושא הכתובה ולמזונות  אישה, השייכים לחוק העברי ולכן אינם נכללים בנישואין האזרחיים (יחד עם זאת, בפסיקה חדשנית נפסק כי ניתן לחייב את הגבר בתשלום מזונות אישה מכוח דיני החוזים וללא קשר לסוגי הנישואים).

פעמים רבות בוחרים זוגות לעקוף את הרבנות הראשית, ללא נישואים. בני זוג, המקיימים יחדיו מסגרת משפחתית ללא נישואים מוגדרים כ"ידועים בציבור". לרוב, הם דואגים לערוך מראש, הסכם ממון, הסכם חלוקת רכוש והסכם הורות (למשל – משמורת משותפת) כדי להגיע להסכמה הדדית לגבי התנאים של כל אחד מהצדדים במקרה של פרידה.

ברית הזוגיות – בוחרים את הדרך להתגרש:
ראשית, חוק ברית הזוגיות קובע כי כל הזכויות והחובות אשר חלים על זוגות שהתחתנו כדת משה וישראל, חלים גם על הזוגות שבאו בברית הזוגיות (תשלום דמי מזונות, זכאות למשכנתא, זכאות לאימוץ ועוד).
כשם שהם ממסדים את הקשר על ידי רישום במרשם הזוגיות (בפני רשם הזוגיות), כך הם גם יוכלו לפרק את החבילה, או במילים אחרות להתיר את ברית הזוגיות.
כאשר יש הסכמה הדדית לפירוק החבילה, בני הזוג יתייצבו בפני הרשם, על מנת שימחק אותם ממרשם ברית הזוגיות.
במידה שאין הסכמה, בן הזוג המעוניין בפירוק הקשר, יגיש בקשה ליישוב סכסוך בבית המשפט לענייני משפחה, שם יתירו את ברית הזוגיות.

כאמור, נכון להיום, החוק אינו חל על כולם ולכן, הדרך היחידה להשתמש בו, היא לפנות לבית המשפט בבקשה לציין בסעיף הדת בתעודת הזהות "חסר דת".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *