דין וחשבון… אבהות בהפתעה

תארו לעצמכם כי נולד לכם ילד שלא מרצונכם, שלא בהסכמתכם ואף לפעמים נודע לכם על קיומו רק לאחר הולדתו  – מה תעשו? מהם הזכויות והחובות שלכם ושל הקטין? האם תצטרכו לשאת בגינו תשלום מזונות? האם הוא בעל זכויות ככל יתר ילדיכם?

בשאלות אלו נתקל ג' (רווק בשנות השלושים לחייו העומד להנשא לבחירת ליבו) אשר ללא כל הודעה מוקדמת, קיבל לידיו תביעה לאבהות ותביעה למזונות שהוגשו לביהמ"ש לענייני משפחה המוסמך, בנוגע לקטין שאמו טענה כי ג' הוא אביו.

ג' ידע כי ניהל מערכת יחסים עם אמו של הקטין במשך תקופה. אך, לא ידע כי נולד לו בן מאותה אישה. מקרה כזה מתרחש חדשות לבקרים, בין אם הגבר נשוי ובין אם הוא רווק.

לאחר הגשת תביעה לאבהות וקבלת חוות דעת מטעם היועץ המשפטי לממשלה (פרקליטות המדינה) אשר יבדוק האם אין חשש לממזרות בקבלת תוצאות הבדיקה, יפנה בית המשפט לענייני משפחה המוסמך את הצדדים לעריכת בדיקת רקמות וג' יוכרז כאביו של הקטין וירשם במשרד הפנים ובכל מוסד אחר נדרש, אם יתברר לאחר בדיקת רקמות שנערכת במעבדה לסיווג רקמות, באחד מהמרכזים הרפואיים המוסמכים, כי הוא אביו של הקטין.

בדיקת רקמות הינה בדיקת דם פשוטה הנערכת לאמו של הקטין, לקטין עצמו ולאביו של הקטין בעלות של כ – 3,500 ש"ח ולאחר כחודש ימים מתקבלת תשובת המעבדה, אשר משמשת כראייה חד משמעית בביהמ"ש לקביעת האבהות.

בהתאם לנסיון הרב אשר הצטבר במשרדנו בטיפול בתביעות אבהות מגוונות ובהשלכותיהן (לעניין המזונות), ניתן לומר כי מומלץ בהחלט לקבל יעוץ משפטי טרם פנייה לבית המשפט ונקיטה בצעדים משפטיים, הן כמגיש התביעה והן כמתגונן וזאת על מנת למנוע טעויות הרות גורל: מתן פס"ד לאבהות הופך את הקטין לבנו של יוסי, על כל המשמעויות הנובעות מכך, לרבות, תשלום דמי מזונות, קביעת הסדרי ראייה בין הקטין לבין אביו, ואפילו ירושה.

בפסקי דין רבים נקבע, כי "בהכרת אבהות כרוכים עניינים נוספים, הנגזרים מעצם ההכרה כי פלוני הוא אביו של פלמוני ובין היתר ענייני ירושה, אפוטרופסות, אימוץ רישום במרשם האוכלוסין וכשרות יוחסין… להם ניתן להוסיף את ההיבטים החברתיים ובעיקר הפסיכולוגיים: החשיבות שבחשיפת השורשים, קביעת הזהות העצמית, הזכות להציג בציבור את זהות האב והייחוס המשפחתי, הדימוי העצמי ושאר ההשלכות ואפילו מידע על מחלות גנטיות ותורשתיות אשר בכולן אינטרס לגיטימי בתביעת האבהות".

טענת גברים רבים בביהמ"ש, כי האבהות נכפתה עליהם שלא מרצונם וללא הסכמתם ועל כן יש להתחשב בכך לעניין תשלום דמי המזונות אינה מתקבלת וזאת לאור "טובת הילד" העומדת לנגד ביהמ"ש, שכן הקטין אינו אשם בטעויות מי מהוריו ויש לדאוג לכל הצרכים הנדרשים עבורו, ככל ילד אחר.

יודגש, במקרים בהם אביו של הקטין אינו בנמצא / הלך לבית עולמו, ניתן לעשות בדיקת רקמות לבני משפחתו הקרובה של האב, כגון: סבא וסבתא. תוצאות בדיקות אלו משמשות גם הן כראייה מוחלטת לקביעת אבהותו של האב.

* אין בתוכנו של מאמר זה כדי להחליף ייעוץ משפטי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *